Máte nejakú vlastnú metódu alebo trik, ako dobre a rýchlo zaspať?
Nemám, snažím sa tomu nevenovať zvláštnu pozornosť, väčšinou som primerane unavený a trochu ospalý. Počas celého života som nespal tak veľa, takže o to je to zaspávanie jednoduchšie. Síce to nie je veľmi didaktické, ale zhruba len trikrát týždenne sa mi podarí spať sedem hodín, čo odporúčame. Často chodím neskoro spať a musím skoro ráno vstávať. To zaspávanie vždy uľahčuje.
Občas hovoríte o tom, že časť z radov nespavcov sú perfekcionisti a venujú zaspávaniu mimoriadnu pozornosť, a že to spôsobuje ich problémy.
To však nie sú naši chorí. My sa nespavosťou takmer nezaoberáme. Nemáme žiadne zvláštne nástroje na jej liečenie, nič iné ako akýkoľvek iný lekár. Základným terapeutickým nástrojom liečby nespavosti je kognitívno-behaviorálna terapia (behaviorálna – týkajúca sa správania, kognitívna – týkajúca sa poznávania a chápania, pozn. red.). To je psychoterapeutický tréning, na ktorý musí mať psychológ alebo psychiater špeciálny výcvik. Naša kapacita je vyťažená diagnostikou a liečbou chorôb, ktoré sú výsostne neurologické alebo potrebujú odborné vyšetrenie počas hospitalizácie. Pri nespavosti to potrebné nie je. Ale aby som sa vrátil k vašej otázke. Veľká časť pacientov trpiacich nespavosťou je dobre organizovaná, sú orientovaní na výkon, aby všetko dobre klapalo, a majú radi poriadok. Energia, ktorú vyvíjajú, sa dobre uplatní v práci, v organizácii voľného času alebo v rámci športových aktivít. Pri fyziologickej činnosti, ako je spánok, je však, naopak, potrebné, aby sa tomu venovala minimálna pozornosť. Každé sústredenie na spanie, prípadne nespanie a jeho dôsledky zvyšujú bdelosť a bránia spánku, takže je to kontraproduktívne.
Máte nejaké odporúčania na zlepšenie spánku?
Na zjednodušenie sú základné pokyny pre životosprávu vhodnú na spánok zhrnuté do takzvaného spánkového desatora. Sú to pokyny, ktoré odporúčame nespavcom.
Zostáva vám 89% na dočítanie.