Jedzte len tmavé pečivo!
Skutočnosť: Áno, biele pečivo prudko zvyšuje hladinu cukru v krvi, čo zdvíha produkciu inzulínu, ktorý podporuje ukladanie tuku. Lenže tmavé pečivo (pokiaľ nie je celozrnné) je väčšinou spracovávané rovnakým spôsobom ako to biele – cesto sa len prifarbuje (napr. karamelom).
Napríklad kaiserky vyzerajú ako celozrnné (majú tmavú farbu a sú na nich zrniečka), ale aj tu zdanie väčšinou klame. Ľudia navyše tiež často pri pečive zamieňajú pojmy „celozrnné“ (vyšší obsah vlákniny, celozrnnej múky je aspoň 80 %) a „viaczrnné“ (vyrobené z niekoľkých druhov múky, medzi ktorými však celozrnná nemusí vôbec byť).
Klady celozrnného pečiva sú v obsahu vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré sú z bielej múky odstránené. Energetická hodnota je však rovnaká. Ďalším chytákom je označenie „cereálne pečivo“. Znie to zdravo, v preklade to však znamená… obilné.
Teda nie celozrnné. A pozor aj na „extrudované pečivo“ (tepelná úprava pod silným tlakom), čo sú napríklad rôzne racio chlebíčky. Na chudnutie nie sú vhodné, pretože majú vysoký glykemický index (rýchlosť vstrebávania glukózy do krvi), a teda čoskoro máte znovu hlad.
Po zemiakoch sa priberá
Skutočnosť: Ak budete na varenie používať čerstvé zemiaky, ktoré obsahujú až 80 % vody, nepriberiete. Priberá sa len po tuku na fritovanie hranoliek a krokiet. Zemiaky by sa však nemali dávať do chladničky. Tam sa totiž ich škrob oveľa rýchlejšie zmení na cukor. Uskladnite ich radšej v papierovom vrecúšku na suchom a studenom mieste.
