StoryEditor

Jedzte a schudnite. Ako si znížiť váhu bez diét

Tri mesiace. Toľko času väčšine z nás zostáva, kým sa svetu ukážeme v plavkách. A nemálo z nás stres z tejto predstavy rok čo rok ženie do náručia najväčšieho odporcu štíhlej línie: diét. Ako je možné, že im vždy a znovu naletíme? A čo treba naozaj robiť pre to, aby sme naplnili predstavy o vlastnej štíhlosti? Isté je jedno: v prvom rade si nezmenšovať porcie jedla.

Keď sa na dlhoročných expertov v oblasti chudnutia obrátite s otázkou, čo považujú za najnebezpečnejší blud týkajúci sa nadváhy, odpovedajú prakticky unisono: diéty ako také. V situácii, keď každý druhý vôkol nás práve „fičí“ na akejsi diétnej novinke (a často i s viditeľnými výsledkami), to znie prinajmenšom prehnane. Tak trochu pateticky, či dokonca fanaticky. Žeby sa medzi všetkými tými metódami nenašla jediná, čo by aspoň trochu fungovala? Nuž, našla. Problémom je však práve ono „trochu“.

Bieda večných „dietárok“
V skutočnosti je na svete mnoho diét, počas ktorých väčšina ľudí nejaké to kilo schudne. Fór spočíva v tom, že žiadna z nich vám nezaručí trvalejší efekt. Práve naopak.

Karolína Hlavatá, dietologička z OB Kliniky Praha, v rozhovore pre Lidové noviny upozorňuje, že dodržiavanie módnych, jednostranných diét sľubujúcich rýchle úbytky síce vedie k úspechu, ale tiež môže prispieť k neskoršej obezite. „V podstate nikdy by človek nemal držať radikálnejšiu diétu, ak to z nejakého dôvodu nepotrebuje. Telo si to pamätá a v neskoršom veku by sa mohlo odvďačiť rozvojom obezity.“

​Iva Málková, zakladateľka spoločnosti STOB (Stop obezite), má z praxe skúsenosť, že ženy bývajú pri chudnutí motivované a pri dobre nastavenom modeli sa im aj darí. Najhoršie výsledky mávajú podľa nej práve „večné dietarky“. „Tie, ktoré chudnú neúspešne desiatky rokov a neustálym kolísaním váhy sa im zvýšilo percento tuku v tele,“ komentuje.

Viera, že chudnúť = nastaviť sa na negatívnu energetickú bilanciu – inými slovami, na nižší príjem ako výdaj – je aj podľa endokrinológa, trénera a odborníka na výživu Borisa Bajera asi tou najčastejšou chybou, ktorú ľudia v rámci redukcie tuku robia.

„Na začiatku to vždy funguje, ale zrazu sa to spomalí, respektíve zastaví. V tom lepšom prípade si to človek chvíľu – mesiace, možno aj roky – udrží, no postupne začne priberať, až sa dostane späť na pôvodnú hmotnosť. V tom horšom príp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2019-01-11 07:41:25 - Feat.: 0 - Title: Vedci skúmajú obezitu. Dočkáme sa niekedy "zázračného" lieku na chudnutie? 02 - Modified: 2019-01-10 11:52:40 - Feat.: 0 - Title: Gén obezity. Ako vplýva dedičnosť na našu váhu 03 - Modified: 2019-12-27 07:18:56 - Feat.: 0 - Title: Nenaleťte na diétne potraviny a neprestávajte jesť, inak nikdy neschudnete 04 - Modified: 2018-10-09 13:56:54 - Feat.: 0 - Title: Mastná a sladká strava môže poškodiť vašu pamäť, pozornosť a náladu. Už za štyri dni 05 - Modified: 2018-01-18 14:35:39 - Feat.: 0 - Title: Najväčšie lži o jedle
01 - Modified: 2024-12-17 09:03:33 - Feat.: - Title: Veľká premena Moniky Bagárovej, štíhla ako prútik a vlasy o po zadok! 02 - Modified: 2024-12-14 06:30:00 - Feat.: - Title: Týchto sedem každodenných vecí brzdí vaše chudnutie 03 - Modified: 2024-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Veľký rozhovor s odborníčkou na výživu: Z citrónovej vody neschudnete 04 - Modified: 2024-12-09 13:31:00 - Feat.: - Title: „Konečne svoj život žijem a len ho neprežívam,“ speváčka Anabela Mollová schudla 40 kíl 05 - Modified: 2024-12-09 13:00:00 - Feat.: - Title: Vianoce bez obmedzení a kíl naviac? Je to možné a celkom jednoduché
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. december 2024 05:23