Menopauza, popôrodná rekonvalescencia ale aj problémy s erekciou či libidom? Všetko môžeme ovplyvniť aj voľbou vhodnej stravy. SNÍMKA: Pixabay
StoryEditor

Objavte prehliadaný potenciál bežných potravín: Tieto prospievajú libidu aj plodnosti

18.10.2023, 07:30
  • Pre lepší sexuálny život konzumujte vyváženú stravu s dostatkom zdravých tukov, bielkovín a dostatkom vody.
  • Rozhodne sa oplatí popremýšľať nad vhodnou stravou, nasledovné potraviny a ich účinky sú toho jasným dôkazom.
  • Článok priniesol portál iDnes.cz.

Konzumácia pokrmov je prirodzenou a nutnou súčasťou života vo všetkých jeho aspektoch. Nejde len o to nebyť hladný. Správne stravovanie blahodárne pôsobí aj na srdce, nervový a tráviaci systém, správnou voľbou jedla je možné naštartovať aj sexuálne libido.

image

Umývate pred varením kurča, ryby či huby? Robíte chybu

Jedlo je pohonom pre náš vnútorný motor, nástrojom na udržanie dobrej kondície a psychickej pohody i ukojenie zmyslov. Taký obed či večera fungujú aj ako veľmi dobrý nástroj na nadväzovanie kontaktov s novými ľuďmi a utužovanie existujúcich vzťahov. Dôležitú úlohu však hrá jedlo aj v intímnej rovine.

Povedz mi, čo ješ...

V tomto smere sa rozhodne oplatí premýšľať nad výberom jednotlivých surovín. „Naše stravovanie môže byť úžasným obohatením a prirodzeným stimulantom na objavovanie zdravia, uspokojenia a sebadôvery,“ hovorí Megwyn Whiteová, riaditeľka pre vzdelávanie v spoločnosti Satisfyer a certifikovaná klinická sexuologička.

„Ľudská potreba jedla a sexu je základnou súčasťou našej prirodzenosti, sú úzko prepojené,“ potvrdzuje Maryanne Fisherová, profesorka na katedre psychológie a členka programu Women and Gender Studies na Saint Mary‘s University v Halifaxe v Kanade.

Pre lepší sexuálny život konzumujte vyváženú stravu s dostatkom zdravých tukov, bielkovín a dostatkom vody kvôli správnej funkcii srdca a obehovej sústavy. Naopak obmedzte potraviny, ktoré obsahujú fosfáty.

Tie nájdete napríklad v colových nápojoch a potravinách s prídavkom umelých farbív alebo veľkého množstva tukov. Xenoestrogény, ktoré sú obsiahnuté vo väčšine priemyselne spracovaných potravín stimulujú rast buniek a dokonca môžu byť karcinogénne, pokiaľ sú konzumované v nadmernej miere.

Na ktoré potraviny by sme sa teda v tomto kontexte mali sústrediť?

Mrkva

Zjedzte jednu až dve neošúpané mrkvy za deň. Ich unikátna vláknina pomáha „precediť“ toxíny z tela. Karotén obsiahnutý v mrkve podporuje produkciu rôznych hormónov angažovaných v sexe. Mrkva tiež môže pomôcť zmierniť predmenštruačný syndróm a zlepšiť náladu. Tomu sa hovorí „superpotravina“.

Ak sa snažíte o počatie potomka, mali by ste do svojho jedálnička rozhodne zaradiť čo najviac mrkvy. Výskumy ukázali, že zelenina s vysokým obsahom betakaroténu, ako je napríklad práve mrkva, zlepšuje kvalitu spermií.

Účastníci výskumu, ktorí konzumovali viac mrkvy, mali pohyblivejšie spermie a objavovalo sa u nich významne menej spermií abnormálneho tvaru.

01 - Modified: 2023-02-14 14:04:55 - Feat.: 0 - Title: Problémová oblasť brucha: Pridajte do jedálnička týchto pár potravín a podarí sa vám schudnúť 02 - Modified: 2023-07-17 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tieto bežné potraviny by nemali chýbať vo vašom jedálničku: Majú minimum kalórií a pomáhajú pri chudnutí 03 - Modified: 2023-02-07 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jete pri diéte nízkotučné jogurty či müsli? Robíte chybu, tieto potraviny vyzerajú zdravo, ale škodia nám
01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 04 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 04:21