Výklad
Najmladší z prírastkov na bystrickej kaviarenskej scéne – a hneď sa z neho stal fenomén. Výklad prináša svieži závan berlínskeho dizajnu, umenia a prepája v sebe kaviareň s galériou, kultúrnym priestor a dizajnovým obchodíkom v jednom.
Celý priestor je tak excentrický, surový a mierne šialený, že sa ani nedá zadefinovať ako kaviareň: ružová podlaha, stoličky z divadla, bar zo sklobetónu a vybúrané steny, pokiaľ to len šlo, s množstvom dizajnových prvkov.
Za celým projektom stojí partia nadšencov, ktorí ani nie sú z gastra. Tomáš Nagy, Filip Weiss a Ivona Lichá maximálne využili svoje skúsenosti a profesijné zamerania, aby vytvorili jedinečný priestor, ktorý ťahá zrak.
Široký výber výberovej kávy na dvoch mlyncoch, dizajnové a menej známe značky piva či destilátov. K tomu prirátajme skvelé koláče od lokálnych dodávateľov a pečivo od bystrickej pekárne, o ktorej si ešte neskôr povieme.
O víno sa im postaral známy slovenský someliér Tomáš Šajgal, čo je zárukou atypických a naturálnych chutí. Do povedomia bystrickej gastronomickej scény ich okrem skvelého dizajnu dostala variácia nehynúcej klasiky – parížskeho šalátu. Kvalitné ingrediencie, čerstvé voňavé pečivo a k tomu šálka skvelej kávy. No čo viac si ráno priať?
Výklad je doslova výkladnou skriňou moderného dizajnu v každej časti kaviarne. Od samotného priestoru po šálky, podnosy, nábytok aj výber produktov, ktoré disponujú zaujímavým dizajnom, ktorý sa hodí do prevádzky.
Nie je náhoda, že sa na tomto mieste koncentruje umelecká a kreatívna obec zo širokého okolia. Od začiatku si Výklad ide svojou vlastnou cestou, organizuje kuchárske popupy (napríklad s Nhabe), silent disko, rôzne formy degustácií a podobne. Počas letných mesiacov ponúka priestor na sedenie vonku – formou sedenia na širokej ulici.
Môj osobný tip je skvelý batch, parížsky šalát a mrkvový koláč. A nezabudnite si sadnúť k oknu.