Železo je jedným z kľúčových prvkov potrebných na fungovanie tela. Máme ho v sebe asi štyri gramy. To je síce veľmi malé množstvo, ale to neznamená, že by bolo menej dôležité. Naopak. Každá jedna bunka v tele tento prvok obsahuje, pretože jeho kľúčová rola je spojená so zásobovaním tela kyslíkom.
„Väčšina železa v organizme je viazaná na červené krvné farbivo hemoglobín, ktoré je obsiahnuté v červených krvinkách a myoglobín, ktorý je súčasťou svalovej hmoty. Hemoglobín je potrebný na prenos kyslíka z pľúc do tkanív, myoglobín umožňuje zásobovanie svalov kyslíkom. Okrem toho je železo súčasťou množstva enzýmov,“ vysvetľuje Martin Brejcha, primár oddelenia klinickej hematológie Nemocnice Agel Nový Jičín. Jeho deficit sa odráža aj na znížení počtu a veľkosti červených krviniek, čím dochádza k chudokrvnosti z nedostatku železa.
Najviac ho je v červenom mäse
Železo je prvok, ktorý si nie je ľudské telo schopné samo vyrobiť a musí byť do tela dodaný ako súčasť potravy. „Bežná pestrá strava obsahuje dostatočné množstvo na zabezpečenie zásob v organizme. V našich podmienkach preto nebýva znížený príjem železa príčinou jeho nedostatku v tele,“ hovorí primár Brejcha. Železo obsahujú potraviny živočíšneho aj rastlinného pôvodu.
Koľko železa potrebujeme?
Odporúčaná denná dávka železa pre dospelých vo veku 25 až 51 rokov je 15 mg pre ženy a 10 mg pre mužov.
Tehotné ženy by mali denne prijímať 30 mg železa, pre dojčiace matky je odporúčaná denná dávka 20 mg železa.
„Zaujímavé je, že pokiaľ takzvané hemové železo, ktoré sa nachádza predovšetkým v červenom mäse a ďalších druhoch živočíšnych bielkovín, dokáže organizmus vstrebať ľahšie a vo väčšom množstve, nehemové železo z obilnín, strukovín, ovocia, zeleniny, semien či orechov sa vstrebáva v menších objemoch. Na to by mali myslieť predovšetkým tí, ktorí neprijímajú stravu živočíšneho pôvodu,“ varuje Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures.
Biochemik odporúča, že nielen vegáni, ale aj ľudia s oslabenou imunitou, ktorí sú náchylní na chrípku či prechladnutie, by mali užívať železo vo forme potravinových doplnkov. Zvýšený príjem železa by mali mať aj ženy v tehotenstve a pri dojčení.
Avšak pozor
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 63% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-05 15:30:00 - Feat.: 0 - Title: Prísna diéta je nanič. Ak chcete trvalo schudnúť, stavte na tieto tipy
02 - Modified: 2024-11-10 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trávenie vs. mozog: Ako podporiť a opraviť si trávenie?
03 - Modified: 2024-12-11 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľký rozhovor s odborníčkou na výživu: Z citrónovej vody neschudnete
04 - Modified: 2023-10-12 10:16:40 - Feat.: 1 - Title: Cuketa v „strese“ vás môže aj zabiť, pozor aj na uhorky. Expert varuje predovšetkým záhradkárov
01 - Modified: 2025-03-13 15:00:00 - Feat.: - Title: Bolesti hrdla uľavíte týmito jednoduchými receptami babičiek. A surovinami, ktoré máme takmer všetci doma
02 - Modified: 2025-03-13 13:00:00 - Feat.: - Title: Zuzana Čaputová otvorene: Prehovorila o najťažších životných momentoch aj o svojich zlých vlastnostiach
03 - Modified: 2025-03-12 21:25:11 - Feat.: - Title: Röntgenové vyšetrenie pápeža potvrdilo zlepšený stav, ten je stabilný
04 - Modified: 2025-03-12 13:58:34 - Feat.: - Title: S oteplením sa zobúdzajú kliešte. Aký častý mýtus o nich koluje a čomu sa vyvarovať pri ich odstránení?
05 - Modified: 2025-03-12 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena spadla do najsmrteľnejšej rastliny na svete. Mala som pocit, že horím zaživa, bolesť cítim aj deväť mesiacov po nehode