Proso, z ktorého sa pšeno získava, je starobylá obilnina z Ázie. Proso bývalo tiež jednou z hlavných súčastí stravy našich predkov. Už starí Slovania ho jedli v podobe kaší, placiek a polievok. V priebehu storočí ho však zatienila ryža, zemiaky či cestoviny, pričom z výživového hľadiska nemôžu pšenu ani zďaleka konkurovať.
Pšeno vznikne odstránením šupiek z prosa – tie sú pre nás ťažko stráviteľné, takže sa musí lúpať. Lúpané proso má podobu malých guľôčok, ktoré sa podobajú na kuskus. Práve v nich sa skrývajú všetky jeho benefity.
Prečo sa ho oplatí jesť
Pšeno je prirodzene bezlepkové (vhodné pre celiatikov), ľahko stráviteľné, a keďže je zásadité, neprekysľuje organizmus. Má vysoký obsah vlákniny, je bohaté na rastlinné bielkoviny a komplexné sacharidy, čo znamená, že po zjedení navodzuje pocit sýtosti na dlhší čas.
Obsahuje vlákninu, vitamíny (B1, B2, E, K) a celé spektrum minerálov (horčík, draslík, fosfor, kremík, meď, vápnik, železo, zinok, mangán, magnézium, selén). Pšeno podporuje rast a zachovanie zdravých zubov, nechtov a vlasov, ovplyvňuje vzhľad a pružnosť kože, má protizápalové účinky, urýchľuje hojenie rán, pôsobí blahodarne pri osteoporóze, zlepšuje fungovanie čriev, pôsobí proti depresiám a únave, lieči žalúdok, slinivku a slezinu, je vhodné pri cukrovke.
Rovnako je skvelé pri celkovej detoxikácii tela a tráviaceho systému. Prednosťou prosa ako plodiny je aj vysoká odolnosť proti suchu. Darí sa mu aj v ťažkých podmienkach, kde nie je možné dopestovať pšenicu alebo kukuricu.
Ako ho pripravovať
Pšeno má prirodzene skladkastú obilninovú chuť a nenáročnú prípravu, pri ktorej platia základné pravidlá:
1. Pred varením pšeno prepláchneme dva-, trikrát vriacou vodou a následne jedenkrát studenou. Necháme ho odkvapkať v sitku. Týmto ho zbavíme horkastej chute.
2. Pri varení použijeme na jeden hrnček pšena približne dva hrnčeky vody (alebo mlieka). V zakrytom hrnci sa pšeno varí približne 15 až 20 minút, po dovarení ho necháme pod pokrievkou ešte pár minút odstáť.
3. Ak chceme, aby malo pšeno výraznejšiu chuť a nerozvarilo sa, pred varením ho krátko osmažíme na panvici.
Na rôzne spôsoby
Na pšene si pochutnáte nasladko aj naslano. Tu máte zopár príkladov:
- Pšenové rizoto – uvareným pšenom môžeme nahradiť ryžu v obľúbenom recepte na rizoto
- Nákyp zo pšena – môžeme ho použiť aj pri výrobe sladkého nákypu (variant ryžového). Pšeno uvaríme v mlieku, pridáme med, škoricu, tvaroh, slivky či jablká.
- Sladká kaša zo pšena – pšeno je ako stvorené na výrobu sýtych raňajkových kaší. Najčastejšie sa varí v mlieku a pre bohatšiu krémovú chuť sa pridáva aj kúsok masla. Dochutíme medom, škoricou či drobným ovocím.
- Príloha k mäsu a omáčkam – jedlá, ktoré sa bežne jedia s ryžou, chutia veľmi dobre aj so pšenom ako prílohou.
- Vo fašírkach a v plackách – pšeno môžeme zamiešať k mletému mäsu, zelenine a pridať tiež do plnenej papriky.
- Zahustenie polievok – skvele ním zahustíme polievky a omáčky.
- Pšenová nátierka – pšeno uvaríme domäkka, pomixujeme a zmiešame s nasekanou cibuľkou, uvareným vajíčkom a cesnakom.