Pšeno je prirodzene bezlepkové (vhodné pre celiatikov), ľahko stráviteľné, a keďže je zásadité, neprekysľuje organizmus. FOTO: Pixabay
StoryEditor

Pomáha pri osteoporóze, funkcii čriev, depresiách, lieči žalúdok. Táto naša potravina má naozaj čo ponúknuť

15.07.2024, 11:20
  • Možno ho poznáte aj pod názvom proso.
  • Pestovali ho naši predkovia, patrí medzi najstaršie obilniny a rovnako by malo patriť aj na náš stôl.
  • S magazínom Moja chalupa vám povieme aj prečo.

Proso, z ktorého sa pšeno získava, je starobylá obilnina z Ázie. Proso bývalo tiež jednou z hlavných súčastí stravy našich predkov. Už starí Slovania ho jedli v podobe kaší, placiek a polievok. V priebehu storočí ho však zatienila ryža, zemiaky či cestoviny, pričom z výživového hľadiska nemôžu pšenu ani zďaleka konkurovať.

image

Zabudnutý poklad našich špajzí: Prečo si práve krúpy zaslúžia vrátiť zašlú slávu a zlepšiť reputáciu?

Pšeno vznikne odstránením šupiek z prosa – tie sú pre nás ťažko stráviteľné, takže sa musí lúpať. Lúpané proso má podobu malých guľôčok, ktoré sa podobajú na kuskus. Práve v nich sa skrývajú všetky jeho benefity.

Všetko, čo potrebujete vedieť o prose.

Prečo sa ho oplatí jesť

Pšeno je prirodzene bezlepkové (vhodné pre celiatikov), ľahko stráviteľné, a keďže je zásadité, neprekysľuje organizmus. Má vysoký obsah vlákniny, je bohaté na rastlinné bielkoviny a komplexné sacharidy, čo znamená, že po zjedení navodzuje pocit sýtosti na dlhší čas.

Pšenové vločky sa používajú do pečiva, múčnikov, polievok, müsli.

Pšenovú múku môžete použiť ako klasickú, nie však samotnú, len ako prídavok.

Pšenová instantná kaša je vhodná na rýchlu prípravu raňajok aj ako krém do dezertov.

Obsahuje vlákninu, vitamíny (B1, B2, E, K) a celé spektrum minerálov (horčík, draslík, fosfor, kremík, meď, vápnik, železo, zinok, mangán, magnézium, selén). Pšeno podporuje rast a zachovanie zdravých zubov, nechtov a vlasov, ovplyvňuje vzhľad a pružnosť kože, má protizápalové účinky, urýchľuje hojenie rán, pôsobí blahodarne pri osteoporóze, zlepšuje fungovanie čriev, pôsobí proti depresiám a únave, lieči žalúdok, slinivku a slezinu, je vhodné pri cukrovke.

Rovnako je skvelé pri celkovej detoxikácii tela a tráviaceho systému. Prednosťou prosa ako plodiny je aj vysoká odolnosť proti suchu. Darí sa mu aj v ťažkých podmienkach, kde nie je možné dopestovať pšenicu alebo kukuricu.

Ako ho pripravovať

Pšeno má prirodzene skladkastú obilninovú chuť a nenáročnú prípravu, pri ktorej platia základné pravidlá:

1. Pred varením pšeno prepláchneme dva-, trikrát vriacou vodou a následne jedenkrát studenou. Necháme ho odkvapkať v sitku. Týmto ho zbavíme horkastej chute.

2. Pri varení použijeme na jeden hrnček pšena približne dva hrnčeky vody (alebo mlieka). V zakrytom hrnci sa pšeno varí približne 15 až 20 minút, po dovarení ho necháme pod pokrievkou ešte pár minút odstáť.

3. Ak chceme, aby malo pšeno výraznejšiu chuť a nerozvarilo sa, pred varením ho krátko osmažíme na panvici.

Na rôzne spôsoby

Na pšene si pochutnáte nasladko aj naslano. Tu máte zopár príkladov:

  • Pšenové rizoto – uvareným pšenom môžeme nahradiť ryžu v obľúbenom recepte na rizoto
  • Nákyp zo pšena – môžeme ho použiť aj pri výrobe sladkého nákypu (variant ryžového). Pšeno uvaríme v mlieku, pridáme med, škoricu, tvaroh, slivky či jablká.
  • Sladká kaša zo pšena – pšeno je ako stvorené na výrobu sýtych raňajkových kaší. Najčastejšie sa varí v mlieku a pre bohatšiu krémovú chuť sa pridáva aj kúsok masla. Dochutíme medom, škoricou či drobným ovocím.
  • Príloha k mäsu a omáčkam – jedlá, ktoré sa bežne jedia s ryžou, chutia veľmi dobre aj so pšenom ako prílohou.
  • Vo fašírkach a v plackách – pšeno môžeme zamiešať k mletému mäsu, zelenine a pridať tiež do plnenej papriky.
  • Zahustenie polievok – skvele ním zahustíme polievky a omáčky.
  • Pšenová nátierka – pšeno uvaríme domäkka, pomixujeme a zmiešame s nasekanou cibuľkou, uvareným vajíčkom a cesnakom.
01 - Modified: 2024-06-19 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pomáha pri zápche, vysokom krvnom tlaku, je považovaný za afrodiziakum a skvelú voľbu športovcov 02 - Modified: 2024-06-12 07:42:48 - Feat.: 0 - Title: Ako skladovať jahody, aby sa hneď na druhý deň nepokazili? 03 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa
01 - Modified: 2024-10-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyvolávali vášne ako maslo, teraz stoja dve eurá. Vajcia zažili otočku, ale hrozí nový problém 02 - Modified: 2024-10-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Otužilkyňa z Ľadových medveďov: Vďaka otužovaniu zvládam lepšie zimu aj augustové horúčavy. Zbavilo ma artritídy 03 - Modified: 2024-10-24 09:00:00 - Feat.: - Title: Pri potravinách si zoberme príklad zo zahraničia. V Česku či Poľsku vidíme systémovosť, tvrdí odborník pre HN 04 - Modified: 2024-10-23 14:00:00 - Feat.: - Title: Objavte prehliadaný potenciál bežných potravín: Tieto prospievajú libidu aj plodnosti 05 - Modified: 2024-10-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Plody jesene, ktoré vám zaručia zdravie počas celej zimy. Často ich máte na dosah
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. október 2024 15:49