Akým potravinám sa zo zásady vyhýbate?
Čím viac toho o potravinách viem, tým viac sa snažím myslieť na dve hlavné veci. Na prospešnosť pestrej stravy, čo je stará dobrá zásada. A pozornosť si zaslúžia aj druhy tuku, pretože nezdravé sú tuky s nasýtenými mastnými kyselinami s dlhším reťazcom. Zvyšujú „zlý“ LDL cholesterol, ktorý je jednou z príčin kardiovaskulárnych ochorení. Tuky s nasýtenými mastnými kyselinami sa vyskytujú aj v dnes populárnom kokose, v kokosovom masle. A podobne je to aj pri niektorých ďalších rastlinných tukoch s pevnou konzistenciou, ktoré zdraviu neprospievajú. Preto sa snažím vyhýbať aj potravinám obsahujúcim palmový tuk. A, samozrejme, vysokému obsahu živočíšnych tukov, ako sú masť, hovädzí alebo baraní loj... (Kokosový tuk obsahuje až 80 % nasýtených mastných kyselín a palmový tuk zhruba 50 %, teda porovnateľne ako bravčová masť – záleží, samozrejme, na úprave.
V každom prípade, ostatné rastlinné oleje obsahujú nasýtených mastných kyselín len okolo 20 % a prevažujú v nich zdravšie nenasýtené mastné kyseliny, pozn. red.) A veľmi ma ovplyvnila téma, ktorá v poslednom čase vzbudila veľké diskusie, a to sú vysoko alebo ultra spracované potraviny. (Pri výrobe upravené tak, aby dlhšie vydržali a lepšie chutili a aby ich produkcia a skladovanie zároveň boli čo najlacnejšie a príprava čo najjednoduchšia. Tým sa líšia nielen od základných potravín, ale aj od tých sekundárne spracovaných, čo je napríklad kyslá kapusta, nakladané uhorky, kompóty, syry, jogurty alebo čerstvý chlieb. Medzi hlavné vysoko spracované potraviny patria instantné polievky a omáčky, jedlá z fastfoodov, čokoládové tyčinky, sladené nápoje, predpražené hranolky, balené sušienky atď. V našej strave konzumácia týchto potravín vzrástla už na 50 %, v USA dokonca na 80 %, pozn. red.)
Čo konkrétne vás na nich v poslednom čase zaujalo?
Asi pred štyrmi rokmi bola publikovaná španielska štúdia, do ktorej bolo počas ôsmich rokov zahrnutých takmer 12-tisíc ľudí. A dáta naznačujú vyššie riziko úmrtia u konzumentov ultra spracovaných potravín v porovnaní s tými, ktorí pri rovnakom dennom energetickom príjme konzumovali minimálne spracované potraviny. Vysoko spracované potraviny majú málo vitamínov, minerálov a vlákniny, ale veľa soli, cukru, nasýtených tukov a kalórií. A to všetko sú faktory, ktoré prispievajú k vyššiemu výskytu niektorých civilizačných chorôb, ako sú obezita, kardiovaskulárne choroby, cukrovka, tuková choroba pečene, rakovina či metabolický syndróm
Zostáva vám 88% na dočítanie.