Nevysvetliteľné chudnutie Ak ste v poslednej dobe výrazne schudli bez toho, aby ste pre to niečo urobili, je dobré sa mať na pozore. „Práve veľký úbytok hmotnosti je jeden z častých príznakov rakoviny pankreasu,“ varuje lekár DiMaio, ktorý zároveň odporúča, aby ste sa v takom prípade nechali prezrieť odborníkom. Jedine ten môže zistiť z vyšetrenia ultrazvukom, CT a z krvných testov, či nejde o rakovinu pankreasu. FOTO: Pixabay.comFOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Týchto päť tipov vám pomôže zrýchliť metabolizmus a trvalo schudnúť

29.11.2023, 13:25
Autor:
petpet

V nasledujúcom článku sa spoznáte rady, ktoré vám pomôžu so znižovaním hmotnosti.

Nedarí sa vám schudnúť a neviete, čím to je? Možno máte pomalý metabolizmus. Aj ten však môžete zrýchliť, a to celkom jednoducho. Vyskúšajte rady odborníkov a uvidíte, že vám zhadzovanie prebytočných kilogramov pôjde ľahšie, uvádza portál iDnes.cz.

Skôr, než sa pustíme do jednotlivých tipov, vďaka ktorým môžete naštartovať metabolizmus, ujasnime si základné pojmy. „Bazálny metabolizmus predstavuje jednu zo zložiek denného výdaja energie a ukazuje nám hodnotu v kalóriách (kcal) alebo kilojouloch (kJ)."

image

Výživová špecialistka: Z citrónovej vody neschudnete, výmyslom sú aj takzvané tukožrúty

"Túto hodnotu telo každý deň vydá na zachovanie všetkých základných životných funkcií, ako je dýchanie, srdcová činnosť, funkcia obličiek, krvná cirkulácia a ďalšie. Hodnota metabolizmu pritom úzko závisí od svalstva, ktorého máme s pribúdajúcim vekom obvykle stále menej, naopak sa zvyšuje množstvo tukovej hmoty a na základe toho sa spomaľuje náš metabolizmus,“ vysvetľuje Martina Weisserová, výživová poradkyňa.

Dodáva, že pomalší metabolizmus znamená aj menej spálenej energie a problematickejšie chudnutie. Pokiaľ si teda chcete jednoduchšie udržať štíhlu postavu, zamerajte sa na metabolizmus. Pomôcť vám môžu nasledovné rady.

Pridajte bielkoviny

image

Bielkoviny FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Bielkoviny sú jednou z hlavných makroživín vo výžive, ktorá má najväčšiu schopnosť zasýtenia. „Dostatočný príjem kvalitných bielkovín pomáha aj s budovaním svalovej hmoty a bielkoviny na svoj metabolizmus potrebujú najviac energie zo všetkých živín, zhruba 20 až 30 percent zo svojej energetickej hodnoty,“ hovorí Matěj Ptáček, tréner fitness siete Form Factory.

Metabolizmus bielkovín potrebuje značné množstvo energie na to, aby bielkoviny dopravil nielen do svalov, ale aj ďalších orgánov. Vďaka všetkým týmto procesom telo spáli najviac energie.

„Ak sa vám podarí jesť dostatočné množstvo bielkovín, potlačíte aj neustálu chuť na niečo nezdravé,“ dopĺňa Weisserová. Snažte sa preto mať v jedálnom lístku 1,2 až 1,4 gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Pokiaľ aktívne športujete, môžete podľa odborníkov navýšiť množstvo bielkovín na 1,6 až dva gramy bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti.

Na nasledujúcich stranách sa dozviete ďalšie rady, ktoré vám pomôžu so znižovaním hmotnosti.

01 - Modified: 2023-10-18 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Objavte prehliadaný potenciál bežných potravín: Tieto prospievajú libidu aj plodnosti 02 - Modified: 2023-10-12 10:16:40 - Feat.: 1 - Title: Cuketa v „strese“ vás môže aj zabiť, pozor aj na uhorky. Expert varuje predovšetkým záhradkárov 03 - Modified: 2023-10-12 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Ráno alebo večer? Veda odhaľuje, kedy máme pri sedavej práci cvičiť, ak chceme schudnúť
01 - Modified: 2024-04-09 14:38:54 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák vôbec necvičí, ukázal prieskum. Odhalil aj to, aká je najobľúbenejšia aktivita 02 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody 03 - Modified: 2024-04-06 09:57:33 - Feat.: - Title: Jogalates je pre vás ako stvorený: Vďaka tomuto cvičeniu schudnete, zabavíte sa a budete zdravšie 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Presvedčí vaše svaly, že cvičia. Tabletka má simulovať účinky telesnej aktivity
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. apríl 2024 08:37